keskiviikko 22. elokuuta 2007

Vihreä vihannescurry thaimaalaisittainTästä ruokalajista alkoi syventymiseni kokkaukseen. Olin palaamassa työkomennukselta Piilaaksosta Suomeen. Tiesin jääväni kaipaamaan lempilounaspaikkani vihreää curryä. Päätin opetella tekemään sitä itse. Onnekseni löysin Kasman thai-sivut. Kasma pitää kokkauskursseja kotikeittiössään. Kursseille on vuoden jono. Koska lähtöön oli vajaa kuukausi, opettelin thai-kokkauksen alkeet webisivuilta.
pakastettuja kaffir-limetin lehtiä


Opin harjoituksen avulla käyttämään omaa makuaistiani maun tasapainottamiseen. Opin tunnistamaan vihreän curryn ainesosat ja parhaat brändit. Opin pian, kuinka ainesosien laatu vaikuttaa lopputulokseen. Ette varmaan haluneet tietää, mutta thai-kalastike valmistetaan säilyttämällä tuoretta kalaa (mm. anjovista) auringonvalossa parisen viikkoa. Jos valmistuksessa ei tä tuoretta kalaa, kastikkeeseen tulee mädäntynyt maku. Pisarakin huonoa kalakastiketta pilaaa koko ruuan. Metsästin golden boy -kalakastiketta viidestä thai-kaupasta Piilaakson alueella! Hyvää jasmiini-riisiäkin kasvaa vain tietyllä alueella thaimaassa.
thai-basilika


Opin myös valmistamaan hernemunakoisot. Hernemunakoisot ovat hyvin voimakkaan makuisia. Ne pitää valmistaa kypsäksi, jotta aromit vapautuvat kastikkeeseen. Useissa suomalaisissa thai-uokapaikoissa ruoka valmistetaan liian nopeasti ja hernemunakoisot maistuvat kitkeriltä. Jos on kiire, kannattaa jättää hernemunakoisot mieluummin kokonaan pois. Thai-munakoisoissa on samantyyppinen aromi miedommassa muodossa. Suomalaisissa thai-ravintoloissa on usein säästetty korvaamalla osa thai-munakoisoista tavallisella munakoisoilla. Vastaavasti kastipohjaa haudutellaan pidempään.
palmusokeri


Suomeen palattuani tuli eteen thai-ruokakaupan etsintä. Löysin lopulta Yrjönkadun thai-kauppaan, josta löytyivät kaikki Kasman lempibrändit. Yleensä siellä oli myös tuoreita vihanneksia ja tuoretta vihreää curryä. Olin vakioasiakas useamman vuoden. Surukseni huomasin tämän vuoden kesällä kaupan pistäneen lapun luukulle.kalakastike


Kun kävin Vii Voanissa muutama viikko sitten etsimässä nigellansiemeniä, huomasin samalla siellä myös kattavan tuoreiden thai-vihannesten valikoiman. Thai-basilika löytyi ruukkuyrttinä Stockmannilta. Sieltä löytyy myös kuivattuja kaffir-limetin lehtiä jos tuoreet ovat päässeet Vii Voanista loppumaan. Omani olen pakastanut tuoreena.

Valmista ruoka hyvistä ainesosista. Esimerkiksi monet halvat kookosmaidot on jatkettu vedellä. Hyvään kookosmaitoon kasaantuu kermaa pinnalle sen seisoessa säilytyksessä.
thai-munakoiso


Ainekset
muutama ruokalusikallinen vihreää curryä
tölkki hyvää kookosmaitoa (älä sekoita)
1 paketti thai-munakoisoja
muutama terttu hernemunakoisoja tai pakasteherneitä
4 porkkanaa
1 vihreä paprika
2 kaffir-limetin lehteä
kourallinen thai-basilikaa
palmusokeria
thai-kalakastiketta


Valmistus
Aloita ruuan valmistus kuorimalla pari lusikallista kookoskermaa kookosmaitopurkin päältä pannulle. Sekoita siihen curry ja anna curryn avautua. Lisää loput kookosmaidosta. Jos käytät hernemunakoisoja, anna niiden kiehua pehmeiksi ennenkuin lisäät muut vihannekset. Siihen mennä jopa vartti. Lisää loput vihanneksista ja kaffir-limen lehdet.

Kun vihannekset alkavat näyttää kypsähköiltä, lisätään mausteet. Ensin thai-basilikan lehdet sellaisenaan. Jos ruoka ei maistu tuliselta, vika voi olla suolatasapainossa. Thaimaassa uolataan kalakastikkeella. Lisää sitä varovasti teelusikallinen kerrallaan.

Kovaa palmusokeria joutuu hakkaamaan murusiksi isolla veitsellä.

Tarjoillaan jasmiini-riisin ja kylmän Karhun kanssa.

4 kommenttia:

Sammakko kirjoitti...

Löysin juuri sivuillesi Kulinaarimurujen kautta - herkullisia ohjeita ja hienoja kuvia sinulla! Vihreä curry on minunkin suosikkejani, kotona en tosin ole sitä tainnut koskaan tehdä. Täytyykin kokeilla.

Mikko kirjoitti...

Kiitokset. Suosittelen kokeilemaan vihreää curryä, tosin kun sen oppii kokkaamaan hyvin kotona, alkaa tulla nirsoksi ravintolaversioille...

Meri, Helsinki kirjoitti...

Hohohoo! Uusinta uutta. Tervetuloa blogikokkien pirulliseen maailmaan :-D Näyttää hienolta pikavilkaisulta, paneudun tarkemmin heti kun ehdin. Viihdythän. :-)

Mikko kirjoitti...

Ylimuuli, vanhassa vara parempi vai miten se menikään...

Toistaiseksi tämä blogikokkien maailma ei vaikuta kovin pirulliselta. Mutta ehkä se on vain pintaa!