torstai 12. maaliskuuta 2009

Tom yum -keittoVietin marraskuun Thaimaassa ja sitä kautta löysin uusia mielenkiintoisia makuja. Söin lähes päivittäin lounaaksi Tom yum -keittoa, jota löytää jokaisesta pienimmästäkin kuppilasta. Siitä on paljon erilaisia variaatioita, ja turistien keskuudessa kanaversio tuntui olevan suosittu. Tässä versiossa on pelkkiä herkkusieniä.Kotiin päästyäni aloin selvittää siihen tarvittavia ainesosia. Selvitystyö alkoi thai-ruuan aarreaitasta, Kasman sivuilta. Vaadittiin myös muutama reissu Vii Voaniin, että löysin ja sain kerättyä kaikki tarvittavat ainesosat.


Thai chili paste


Käytin ensimmäiseen keitokseeni kasvislientä, jota olen aiemmin käyttänyt surutta. Nyt kirjan Petos lautasella luettuani olen luopunut kokonaan valmiskasvisliemen käytöstä. Sen maku perustuu käytännössä kokonaan natriumglutamaattiin, englanniksi monosodium glutamate. Harhailuissani ajauduin Polkkapossun blogiin, jossa väitetään että nykyään edes Maggi-kasvisliemessä ei olisi MSG:tä. Maggin sivujen perusteella siitä löytyy silti ainakin aromivahvennetta E635 joka voimistaa muita makuja.

Se on tuo pahamaineinen MSG jota tuupataan ruokaan valtavia määriä kiinalaisissa ravintoloissa. MSG huijaa ihmisen makuaistia kuvittelemaan että ruuassa on umamia. MSG:tä on myös monissa tahnoissa, esimerkiksi thai chili pastea ostettaessa kannattaa olla tarkkana. Kuvassa olevassa brändissä ei ole MSG:tä.


Musta torvisieni


Tietysti MSG:n poisjättäminen hankaloittaa kokkaamista, koska umamin on synnyttävä oikeista raaka-aineista. Jotkut neuvovat pakastamaan itse keitettyä kasvislientä jääpalakuutioina, niin pitkälle en ole vielä päässyt. Itse keksin sujauttaa sekaan hieman kuivattuja mustia torvisieniä.


Sitruunaruoho


Ne tarvikkeet, joita ei saa hyvinvarustetusta ruokakaupasta, säilyvät hyvin, joten jatkuvaa ravaamista etnokauppoihin ei tarvita onneksi — tai valitettavasti — tarvita.


Galanga


Galanga oli varsin mielenkiintoinen uusi tuttavuus. Se kuuluu samaan sukuun inkiväärin kanssa. Molempia käytetään paljon itämaisessa lääketieteessä, inkivääriä pidetään kai jonkinlaisena luonnon antibioottina. Galangasta lähtee hienostunut tuoksu, jossa on vieno vivahdus desinfiointiaineen hajua. Galangaa on kuulemma käytetty aikoinaan Euroopassa mm. rakkauden nostattamiseen, mutta se on jostain syystä kadonnut jossain vaiheessa täältä kokonaan. Ehkä syynä oli lisääntynyt purismi.


Tamarindi


Tamarindi taas on hieman makea ja kirpeä hedelmä. Kasman mukaan kompressoitu tamarindin hedelmäliha säilyy käytännössä ikuisesti jos se säilytetään tiiviisti pakattuna. En ole toistaiseksi vielä ryhtynyt tuohon linkin takaa löytyvään sormilla näpertelyyn tamarindin liottamiseksi veteen, olen vain tiputtanut isomman kappaleen tamarindia keiton sekaan ja poiminut sitten ylijäämäkappaleet pois ennen syömistä. Pitääpä kokeilla tuotakin.

Tom yum -keitto (yhdelle hengelle)
5 kpl kuivattuja mustia torvisieniä
1 tuore tai 2 kuivattua kaffir-limetin lehteä
6 ohutta viipaletta kuorittua galangaa
ruokalusikallinen tamarindiä liuotettuna veteen
8 kpl birds eye -chiliä, kanta poistettuna
2 vartta sitruunaruohoa, muutama uloin kerros kuorittuna ja vinottain leikattuna
reilu teelusikka oikeaa thai chili pastea
sipuli
100 g herkkusieniä
tomaatti pilkottuna
kevätsipulia
limen mehu
suolaamiseen hyvää thai kalakastiketta


Chilejä ja sitruunaruohon palasia kannattaa hakata muutaman kerran veitsen tylpällä päällä, maut irtoavat paremmin.

Keiton haudutusta kaipaavat ainekset (torvisienet, kaffir-limetti, galanga, tamarindi, chilit, sitruunaruoho, thai chili paste, sipuli) vaan heitellään kattilaan ja annetaan hautua kannen alla. Jos tom yumin tekee esimerkiksi katkaravuista tai jostain lihasta, sitä keitetään pelkän sitruunaruohon kanssa liemessä, liha ja osa sitruunaruohosta otetaan pois, ja lopussa lisätään takaisin. Silloin sitruunaruohoa saa olla reilusti enemmän.

Kun alkaa haista hyvälle, sekaan voi heittää herkkusienet. Jossain vaiheessa herkusienet vaikuttavat lähes kypsiltä, ja silloin olisi hyvä tarkistaa keiton maku ja lisätä tarvittaessa kalakastiketta. Kannattaa valita kalakastike tarkasti, katso tarkemmin vihreän curryn ohjeestani.

Lopuksi juuri ennen tarjoilua sekaan heitetään tomaatti juuri ennen tarjoilua limen mehu. Kevätsipulin voi heittää keiton päälle kulhossa koristeeksi jos ei ole tullut viskanneeksi sitä aiemmin keiton sekaan.Lähde: Hot and Sour Prawn Soup

5 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Nami, herkullinen postaus.Tom Yum-keittoa en ole itse koskaan tehnyt,syönyt vain.

Mikko kirjoitti...

Kiitos! Se on oiva ruoka Suomen talveen, mutta kyllä se varmaan teikäläisenkin oloissa maistuu!

Tusla kirjoitti...

Noista liemikuutiojutuista tuli mieleen, että yrteistä lipstikka on sellainen, jossa on vähän sellaista liemimäistä meininkiä. Kokeilin viime kesänä maalla, kun oli Maggit ja Knorrit unohtunut kotiin. Toimi!

Ja tuo Petos lautasella pitää kyllä lukea, ehdottomasti. Vaikka tieto lisää tuskaa.

Mikko kirjoitti...

Kiitos vinkistä, Tusla. Lipstikkaa olen joskus pällistellyt, mutta en ole koskaan ostanut kun en ole keksinyt mihin sitä käyttäisi.

Vaikka tieto tavallaan lisää tuskaa, toisaalta se myös vähentää sitä. Kirjan luettuani kaupassa on alkanut oikeasti tietää mitä kannattaa ostaa. Siitä tulee hyvä fiilis.

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Luomukasvisliemissä ei ole MSG:tä.