sunnuntai 16. syyskuuta 2007

Filonyytit portviinikastikkeella



Tutustuin filoon talvella. Siitä tehty mantelikäärme oli eräiden juhlien kohokohta. Ehkä sekin tulee tänne joskus. Tätä reseptiä kehuttiin Accidental Vegetarian -keittokirjan parhaaksi. Hyvää oli. Aikamoista näpräämistä tämä kyllä oli eikä täytekään ole maailman nopein valmistaa.

Täyte filonyyteille
200 g herkkusieniä (tavalliset puolikkaina, jättiläiset pienemmiksi pilkottuina)
1 kynsi valkosipulia
200 g purjosipulia huolellisesti pestynä ja suupaloiksi pilkottuna
250 g ricottaa
250 g täyskermaista juustoa
3 tomaattia pilkottuna ilman siemeniä ja kuorta
18 palaa valmista filotaikinaa
voisulaa
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
vehnäjauhoja


Herkkusienet paistetaan valkopipulissa ja öljyssä mausteiden kera muutama minuutti ja sen jälkeen kuivataan.

Myös purjosipulin palat paistetaan.

Juustot sotketaan isossa kulhossa hyvin keskenään tasaiseksi puuroksi. Ohjeen mukaan sekoittamista helpottaa, jos kermajuustoa on lämmittänyt mikrossa. Itse puristelin kermajuuston paakut käsin.

Sienet ja purjosipuli sekoitetaan juuston sekaan. Täyte jääkaappiin jäähtymään ainakin pariksi tunniksi.

Uuni lämmitetään 200 asteeseen.

Nyytit tehdään yksi kerrallaan jauhotetulla pöydällä. Nyytteihin tulee pohjalle kolme kerrosta filo-levyistä. Jokaisen kerroksen väliin tulee voisulaa. Samoin kuin päällimmäisen levyn reunoille. Keskelle tulee täytettä, jonka jälkeen taikinan laidat kääritään kauniiksi nyytiksi. Nyytti nostetaan pellille ja voidellaan päältä.

Filo-taikina tuntuu palavan helposti, joten nyyttien kanssa saa olla todella varovainen. Ohjeellinen paistoaika on 25 minuuttia. Nyytin pitäisi muuttua kauniin kullanruskeaksi.





Portviinikastike
pullo vahvaa ja hyvää punaviiniä
sipuli viipaloituna
laakerinlehti
2 rkl oliiviöljyä
75 g herkkusieniä viipaloituna
2 kynttä valkosipulia
iso loraus portviiniä
2 dl kasvislientä
(25 g voita)


Pannuun viini ja laakerinlehti. Keittele viinistä reilu puolet pois. Siirrä viini syrjään. Paista valkosipuli, herkkusienet ja sipuli pannulla pehmeäksi. Kaada joukkoon iso loraus portviiniä ja keitä siitä puolet pois.

Kaada joukkoon punaviini ja kiehauta. Kaada joukkoon kasvisliemi ja kiehauta. Alkuperäisessä reseptissä kasvislientä oli vain puolet. Omaan makuuni siitä tuli liian makeaa. Hauduttele nestettä pois vartin verran. Itse tarjoilin kastikkeen kiinteässä muodossa. Jos haluaa pitää kastikkeen kosteampana, värin voi kirkastaa voilla.





Lähde: Accidental Vegetarian

Ei kommentteja: