maanantai 5. marraskuuta 2007

Kurpitsa-enchilladat ja mole-kastike



Pitäisi varmaan keksiä näille ruokalajeille suomenkieliset nimet kun alkuperäisissä on väkisinkin pari ulkomaankielistä osaa. Tässä jatkoin kokkausta Veloenan vihannespalstan anneista. Sain myös isohkon kurpitsan, joka on sukua spaghettikurpitsoille.

Niissähän on sisällä paitsi kurpitsansiemeniä, myös spaghettia muistuttavaa rihmaa. Tässä lajikkeessa rihmastoa oli ilmeisesti vähemmän kuin oikeissa spaghettikurpisoissa. Rihmaston kulinaarisista kokeista kirjoitan vielä erikseen. Nyt kaavin sen vaan pois ja käytin kurpitsanlihan normaaleiden kurpitsojen tapaan.

Mole on syntisen suklainen kastike. 70% tummaa suklaata menee levyllinen, mitä nyt muutama pala katosi suuhun. Kastikkeen maku on syvä ja voimakas, eikä sitä tarvitse kauhoa enchiloiden päälle kovinkaan paljon.



Mole-kastike
3 punaista thai-chiliä
2 tl korianterinsiemeniä
1 tl seesaminsiemeniä
25 g mantelilastuja
5 mustapippuria
3 mausteneilikkaa
1 sipuli siivuina
3 kynttä valkosipulia
1 rkl kaakaojauhetta
400 g purkki tomaattimurskaa
ripaus kanelia
sokeria
150 ml kasvislientä
100 g 70% suklaata


Chilit, korianterinsiemenet, seesaminsiemenet, mantelit, pippurit ja neilikat murskataan huhmareessa ja paistetaan pari minuuttia ilman öljyä. Otetaan seos pois pannulta.

Paistetaan pannulla tilkassa öljyä sipuli, valkosipuli ja kaakaojauhe. Kaadetaan mausteseos ja kasvisliemi sekaan ja annetaan hautua 25 minuuttia. Sekoitetaan sauvasekoittimella. Suklaa raastetaan ja kaadetaan sekaan.



Kurpitsa-enchilladat
öljyä
kurpitsaa
purkki papumuhennosta tai mustapapuja
tuoretta korianteria
1 pieni punainen thai-chili
12 tortillaa
suolaa ja mustapippuria
koristeluun tuoretta korianteria, smetanaa, limelohkoja


Kurpitsat pilkotaan kuutioiksi ja pehmennetään uunissa. Kurpitsat kannattaa laittaa korkeareunaiseen vuokaan, pohjalle reilusti öljyä. Öljy lämmitetään ensin 200-asteisessa uunissa, sen jälkeen kurpitsoita 40 minuuttia välillä käännellen.

Alkuperäisessä ohjeessa kurpitsoiden sekaan sekoitettaisiin papumuhennosta, englanniksi refried beans. Oikaisin tässä vähän, koska en löytänyt papumuhennosta purkissa lähikaupastani. Verkosta löytyisi kyllä sille muutama resepti. Pesin purkillisen mustapapuja ja soseutin ne sauvasekoittimella. Sen jälkeen sekaan kurpitsat, tuoretta korianteria ja punaista chiliä ja sekoitetaan.

Kullekin tortillalätylle annostellaan seosta sen verran että lätty mahtuu siistille rullalle. Ladotaan lätyt uuninkestävään astiaan ja tyrkätään vajaaksi vartiksi uuniin.

Koristellaan korianterilla ja parilla lusikallisella mole-kastikketta. Tarjoillaan enchilladat limen ja smetanan kanssa. Itse käytin sitruunaa ja jugurttia, niitä sattui olemaan kaapissa.

Lähde: Accidental Vegetarian

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jälleen jännittävä resepti. Tuo Accidental Vegetarian taitaa olla aika pätevä keittokirja..?
Mikä muuten on suomeksi butternut squash? Sitä olen käyttänyt, mutta en vain tiedä sen suomenkielistä nimeä.

Mikko kirjoitti...

Accidental Vegetarian on kyllä aivan ehdoton kasviskeittokirja. Reseptit ovat juuri niin hyviä kuin kuvista voi päätellä. Kirjan kuvatkin ovat mahtavia.

Ei siis mitään mautonta papupataa. Kaikki kirjasta tekemäni ruuat ovat kelvanneet myös lihansyöjille. Ainakin kolmen lihansyöjän tiedän ostaneen keittokirjan itselleen.

Valitettavasti en saa tästä lausunnosta provikkaa :).

En tiedä mitä butternut squash on, mutta juuri sitä olisi tullut tähänkin reseptiin. Wikipedian kuvan perusteella ei ole ainakaan sellainen keltainen iso kurpitsa.

Meri, Helsinki kirjoitti...

Butternut squash on talvikurpitsa, tämännäköinen veikko: http://monkeyfood.net/2007/05/22/butternuts-ja-muut-herkut/

Kokkasin siitä sitten Jamien tapaan sapuskaa: http://monkeyfood.net/2007/05/24/jamien-kanssa-kookissa-talvikurpitsa/

Kerranki pääsin mainostamaan omaa blokia ;-) Sori.

Mikko kirjoitti...

Noniin, löytyihän se tietoviisaskin! Jännältä vaikuttava ainesosa.

Ja hyvän kuuloinen tuo Jamienkin resepti. Omastakin hyllystä löytyvät nuo Jamienkin opukset, eivät vaan ole vielä yhtä rakkaita kuin tuo Accidental Vegetarian. Täytyy ruveta perehtymään niihin tarkemmin kun tuon toisen reseptit on kokattu läpi. Siihen menee onneksi kyllä varmaan ainakin vuosi vielä :).

Meri, Helsinki kirjoitti...

Butternuts on yksi jännittävimmistä ruokakavereista :-D Pistin muuten merkille äsken Kampin K-kaupassa, että laarissa odotteli talvikurpitsa poikineen, sinne siis jos sellaista kaipaa.

Piti äskön Suomalaisessa keittokirjahyllyllä ihan kahtella sitä Accidentalia kun niin sitä mainostit, näytti mukavalta. En kuitenkaan edes harkitse ostamista vaan odotan, että sinä kokkaat sen läpi ja raportoit aina parhaat. ;-)

Anonyymi kirjoitti...

Siis talvikurpitsa, hö. Olin odottanut jotain jännittävämpää nimeä kyseiselle muhkuralle. Kiitos Muulille kuitenkin tiedosta!
Minä olen hakenut butternutia Hämeentieltä siitä etnokaupasta, joka sijaitsee Vii Voanista vasemmalle, kun Hakiksesta päin tullaan. Lienee halvempaa kuin suomimarketissa..?

Mäkin oon muutaman kerran selaillut kaupassa tota kirjaa, mutta jokin vain on estänyt ostamasta sitä (hinta?). Mutta nythän ne kaikki reseptit saa tästä blogista!