keskiviikko 11. maaliskuuta 2009

JuustoleipäTämä on juustoleipä on yksi luottoresepteistäni, toiminut monta kertaa erittäin hyvin sivistyneen illallisen alkupalana. Voi valmistaa hyvissä ajoin etukäteen. Yksi leipä per ruokailija on varsin täyttävää.

Juustoleipä
1,5 cm pätkä chevre'tä per ruokailija
paahdettuja seesaminsiemeniä
punaista chiliä, siemenet poistettuna ja pieneksi silputtuna
kourallinen tuoretta minttua silputtuna
juoksevaa hunajaa
isoa täysin vaaleaa paahtoleipää
oliiviöljyä
loraus valkoviiniä
mangosäilykettä
suolaa
koristeluun rucolaa


Uuni lämmitetään 120 asteiseksi. Leivistä leikataan reunat pois, ja jäljelle jäävän leivän pitäisi olla mahdollisimman iso ja pyöreähkö, että juusto mahtuu sen päälle eikä tursua yli. Leiville roiskitaan vähän oliiviöljyä ja laitetaan paistetaan uunissa kuiviksi, mutta kuitenkin niin että leivät eivät muuta väriä.

Kun uuni lämpiää ja leivät paistuvat, voi sekoittaa leivän päälle tulevan seoksen eli paahdetut seesaminsiemenet, minttu ja chili.

Seuraavaksi valmistellaan leivät. Vesi juoksemaan mahdollisimman kuumalle. Kastele veitsi kuumalla vedellä. Leikkaa chevre'stä n. 1,5 cm paksuisia siivuja. Pese ja kuumenna veitsi ennen jokaista leikkausta.

Liruta hunajasta spiraali toiselle puolelle juustosiivua siten että hunaja juuri ja juuri peittää koko juuston. Dippaa juuston hunajoitu puoli seesaminsiemen-minttu-chili -seoksessa.

Mangokastike tehdään soseuttamalla mangosäilykettä. Käytän itse sauvasekoitinta. Sekaan loraus valkoviiniä ja hieman suolaa.

Ennen tarjoilua lämmitän leipiä 200-asteisessa uunissa pienen hetken. Alkuperäisessä ohjessa mainitaan myös grilli. Tämän vaiheen kanssa kannattaa olla tarkkana! Juusto ei saa missään nimessä alkaa sulaa!

Tarjoiltaessa lautaselle pieni lammikko mangokastiketta, päälle ricolaa ja näiden päälle juustoleipä.

Lähde: Accidental Vegetarian

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaa toooosi hyvältä :)

Mikko kirjoitti...

Eikä vain kuulosta, vaan myös maistuu! :)

Vaarana on kyllä se, että jos tätä syöttää niin ruokavieraat saattavat tottua liian hyvälle. Eräskin ruokavieras oli silminnähden pettynyt kun tarjolla ei ollutkaan juustoleipiä...

Mikko kirjoitti...

Pisteitä muuten jaossa sille joka bongaa tekniset virheet tästä kuvasta.