keskiviikko 18. kesäkuuta 2008

Basilikajäätelö



Onkin ollut pidempi tauko blogin pitämisessä. Toivottavasti jatkossa taas vähän ahkerammin.

Tällä kertaa vuorossa on jälkiruokien bravuurini. En muista mistä sain alun perin kimmokkeen tehdä basilikajäätelöä. Taisin lähteä lähi-idän menuun sopivan jälkiruoan etsinnästä. Lähi-idässähän harrastetaan jälkiruokia harvemmin. Reseptiksi valikoituikin heti ensimmäinen Googlen osuma.

Itse tehtyihin jäätelöihin liittyy kaksi harhakuvitelmaa: ne ovat työläitä ja ne vaativat jäätelökoneen. Kumpikaan ei pidä paikkaansa. Tyylikäs jälkiruoka syntyy yllättävän näppärästi. Ja koska kaikki kuvittelevat jäätelön hankalaksi tehdä, helppoja tyylikkyyspisteitä on siis kokille jaossa. Harvan tyylikkään jälkiruoan voi sitäpaitsi tehdä jo pari päivää etukäteen. Tiskiä tietysti hieman syntyy.

Reseptissä käytetään erikoishienoa sokeria. Vinkki siihen on kopioitu jostain toisesta reseptistä, mutta linkki on hukkunut. En ole itse koskaan kokeillut ilman, mutta eiköhän jäätelö onnistu hätätilassa myös tavallisella sokerilla.

Englanninkielisissä resepteissä erikoishieno sokeri on castor sugar. Se ei siis ole tomusokeria, eli confectioner's sugar, eikä tietysti myöskään tavallista hienosokeria.

Lopputulos on todella makeaa, joten sitä ei kykene syömään pienehköä palloa enempää. Jäätelöstä riittää noin 6 hengelle.

Basilikajäätelö (6 hengen suu makeaksi)
4 dl punaista maitoa
pari reilua kourallista basilikaa hienoksi pilkottuna
ripaus suolaa
1 dl erikoishienoa sokeria
4 ison kananmunan keltuaista
jääkylmää vettä ja jääpaloja
2 dl jäähdytettyä kermaa


Kuumennetaan basilika, maito, puoli desiä sokeria ja ripaus suolaa isolla pannulla kiehuvaksi jatkuvasti sekoittaen. Otetaan seos levyltä ja annetaan jäähtyä puolisen tuntia.

Sekoitetaan erillisessä kulhossa sokeria ja keltuaisia sähkövatkaimella noin minuutti, kunnes keltuaiset muuttuvat paksuksi valkoiseksi seokseksi. Lisätään sekaan kylmennyt maitoseos samalla sekoittaen.

Seos takaisin pannulle ja lämmitetään se varovasti 80 asteiseksi jatkivasti sekoittaen. Koska en omista lämpömittaria, lämmitän seosta sen verran ettei sinne uskalla työntää sormea. Omalla vastuulla tietysti.

Joskus sähkövatkatessa seoksen pinnalle on syntynyt vaahtoa, joka ei tunnu katoavan. Se ei ole lopputuloksen kannalta vaarallista. Alkuperäisessä ohjeessa kehotetaan käyttämään puulastaa ja ottamaan pois kun seos tarttuu hieman kiinni.

Alkuperäisessä ohjeessa kehotetaan siivilöimään seos tässä vaiheessa. Itse olen hypännyt tämän vaiheen yli. Jos basilika on silputtu etukäteen pieneksi, jäätelöön jää hauskoja basilikanpalasia.

Siirrä seos metallikulhoon. Pane metallikulho isompaan kulhoon täynnä jääkylmää vettä ja jääpaloja. Itse käytän lähinnä metallikattilaa ja tiskiallasta. Sekoita vartti. Tämän vaiheen tarkoitus on jäänyt hieman epäselväksi, mutten ole tohtinut jättää poiskaan. Ehkä vesi ja metalli johtaa hyvin kylmyyttä, ja tällä seoksen lämpötila saadaan laskemaan nopeammin kuin pakastimessa.

Sekoita sekaan kerma. Siirrä aineet vähintään 0.7l vetoiseen pakasterasiaan. Rasia pakkaseen. Kannen voi jättää aluksi auki. Sekoita seosta noin puolen tunnin tai tunnin välein noin kolme kertaa. Kahdellakin olen joskus pärjännyt. Kun sekoittaminen alkaa muuttua vaikeaksi, lisää kansi päälle ja jätä pakkaseen.

Lähde: Basil Ice Cream at Epicurious.

3 kommenttia:

Tusla kirjoitti...

Jotenkin en ole tohtinut alkaa jäätelön väsäämiseen ilman konetta. Mutta eihän tuo ihan mahdottoman hankalalta vaikuta, ehkä pitää kokeilla.

Suomalainen versio castor sugarille voisi varmaan olla Siro, erikoishieno sokeri, myydään ihan tavallisissa marketeissa. Enpä juuri ole enää sitä isompaa kidekokoa ostanutkaan...

Ja kiva, että olet täällä Blogistaniassa taas! :)

Anonyymi kirjoitti...

Uuu... kuullostaapa hyvältä. Täytyy kokeilla.

Luulisin myös tuon jäävesihauteessa vatkaamisen kylmentävän seoksen nopeammin. Pitää varmaan vielä lisätä suolaa veteen. Suola käsittääkseni alentaa veden jäätymispistettä, joten vedestä tulee "kylmempää". Korjatkaa toki, jos olen väärässä.

Myytinmurtajissa joskus testailivat nopeinta tapaa saada sixpack oluttölkkejä kylmäksi. Voiton vei yhdistelmä jääpalat, vesi ja suola. Huoneenlämpöiset tölkit jäähtyivät kolme asteisiksi muistaakseni viidessä minuutissa.

Anonyymi kirjoitti...

Ensimmäistä kertaa eksyin tänne blogiisi ja täällähän onkin paljon mielenkiintoisia ohjeita! Tämä basilikajäätelökin vaikuttaa jännältä ja sitä on pakko joskus kokeilla!:)