torstai 1. marraskuuta 2007

Välimerelliset mangoldinlehdetVeloena lahjoitti ystävällisesti minulle palstaltaan jo hyvän aikaa sitten erilaisia vihanneksia. Niiden joukossa oli myös kuvassa näkyviä lehtijuurekkaita eli mangoldeja, toisella kotimaisella swiss chard. Kyseessä on vihannes, jonka ravintopitoisuus on loistava.

Vihannes oli minulle ennestään tuntematon. Se on kuitenkin hyvin yleinen raaka-aine Aasiassa. Netistä löytyikin kosolti reseptejä. Tuoreen mangoldin todettiin olevan parhaimmillaan yksinkertaisesti valmistettuna. Yhdistelin tähän useamman nettireseptin:

Välimerelliset mangoldinlehdet
erityisen tuoreita mangoldinlehtiä
valkosipulia
tilkka valkoviiniä
tilkka sitruunamehua
pippuria
suolaa

8 kommenttia:

Eufemia kirjoitti...

Raikas tuoksu on helppo kuvitella.

Matleena kirjoitti...

Ollapa minullakin kaveri, joka lahjoittaisi vihanneksia omalta palstaltaan... Mangoldia en olekaan kokeillut, vaikka muuten olen rehujen suurkuluttaja.

Mikko kirjoitti...

Mangoldissa on syötävää myös varsi. Erästä reseptiä kokeilin jo, jossa varsiselleri oli korvattu mangoldinvarsilla. Maku on samantyyppinen mutta paljon miedompi. Kokeilen vielä jotain reseptejä myöhemmin mangoldinvarrelle.

Sammakko kirjoitti...

Mangoldi on todellakin mainio vihannes. Lehtiä voi käyttää pinaatin tapaan, ja varret ovat herkkua nekin. Kesällä tein niistä lisukkeita, paistoin voissa ja pehmensin tilkalla valkoviiniä. Mangoldi on helppo kasvatettava, ja tuottoisa!

Veloena kirjoitti...

Itse olen päätynyt tekemään eniten pastakastiketta ja risottoa. Ja sitten tietysti välillä hlelem-keittoa, jota Mikko teit ja söit aikanaan Dodon org-päivillä Antaverkassa. (Siihen pitäisi käyttää oikeasti kähärämalvaa, mutta olen todennut mangoldin niin paljon paremmaksi, etten enää viljele kähärämalvaa lainkaan.)

Mulla on Ossian Lundenin vihannesviljelykirja, joka ehdottaa mangoldinvarsia käytettäväksi vihreiden papujen sijaan aina silloin, kun ei ole juuri papujen aika... mangoldillahan satokausi on niin paljon pidempi kuin pavulla. Hyvin kyllä toimiikin.

Terhi kirjoitti...

Tulin tutustumaan blogiisi...en ymmärrä kyllä miksen ole näin upeaa blogia blongannut joe aiemmin! Anyway, upe blogi ja pian nähdään!

Mikko kirjoitti...

Varsista tosiaan syntyi pastakastike, mutta en ollut siinä itse kokkina ja reseptikin jäi ottamatta talteen. Onko kenelläkään muuten hajua miten nimetään ruokalaji jossa makaronit kypsennetään kastikkeessa eikä erikseen etukäteen keittämällä?

Kiitos Terhi kehuista!

Kmsu kirjoitti...

Mangoldi on ihana vihannes! Olen sitä kasvattanut kasvimaallani jo useamman vuoden. Se on aina niin kiitollinen kasvatettava. Tänä vuonna kasvatin tavallisen lisäksi myös sellaista mangoldia, joka teki värikkäät lehtiruodit. Todellista silmäruokaa siis kaiken muun hyvän lisäksi.:)